FYSIOTHERAPIE

Fysiotherapie
 
Voor informatie, advies en behandeling kan je bij een fysiotherapeut terecht bij blessures of pijnklachten aan spieren en gewrichten in het gehele lijf. Ook kan de fysiotherapeut helpen bij (chronische) aandoeningen die medische begeleiding nodig hebben bij beweegzorg, bijvoorbeeld bij revalidatie na een operatie of een ongeval. Ook kunnen wij helpen bij conditie en kracht opbouwen voor een operatie zodat het herstel na de operatie makkelijker gaat. Fysiotherapie zorgt ervoor dat je sneller herstelt en zo goed mogelijk wat mogelijk is in jou situatie kan blijven bewegen.
 
Een algemeen fysiotherapeut kan je helpen bij de meeste klachten. Voor specifieke aandoeningen en klachten zijn er gespecialiseerde fysiotherapeuten. Als fysiotherapeut zijn wij opgeleid om goede diagnoses te stellen op het gebied van spieren en gewrichten, bij twijfel zullen we eerst een ( gespecialiseerde) collega om advies vragen en eventueel de (huis) arts.
 
Meestal hoef je niet eerst naar de huisarts en kun je rechtstreeks naar de fysiotherapeut, als deze bij de intake twijfelt of het wel door ons behandeld moet worden zal deze in overleg gaan met de huisarts. Dit alleen als u hiervoor toestemming geeft.

 

Fysiotherapeuten zijn experts in houding en beweging. Ze helpen bij het voorkomen, verminderen of verhelpen van lichamelijke klachten die hierdoor zijn ontstaan. Het behandelplan wat wordt op gesteld gebeurd altijd in overleg met jou, is gericht op jouw persoonlijke situatie en zal ervoor zorgen dat je optimaal kan bewegen. Dit houdt in dat de behandeling per persoon verschillend is, waarbij soms alleen advies genoeg is maar soms ook tot behandeling wordt overgegaan.
 
De eerste afspraak
Tijdens de eerste afspraak zullen wij u vragen stellen zodat we duidelijk hebben wat uw lichamelijke klachten precies zijn. Als u zonder verwijzing bij ons bent gekomen kan het voorkomen dat wij je na dat gesprek naar de huisarts sturen, dit gebeurd alleen als wij denken als er iets aan de hand is waar wij u niet bij kunnen helpen.

 

Onderzoek
Blijkt dat wij je kunnen helpen dan gaan wij samen met u op zoek naar de mogelijke oorzaken van de klachten. Daarnaast kijken we ook naar de persoonlijke doelen, zoals wat je weer wilt kunnen. De fysiotherapeut onderzoekt het lichaamsdeel waar je klachten hebt maar kan ook verder kijken naar andere gewrichten of spieren die effect kunnen hebben op je klachten. Daarnaast kijken we naar je houding en manier van bewegen.

 

Na het onderzoek komen we tot een diagnose en bespreken we samen het behandelplan, dit is een persoonlijk plan die bij jou persoonlijke situatie past en gericht op het doel wat jij wilt bereiken. Dan gaat de fysiotherapeutische behandeling van start.
Kwaliteit
 
De titel fysiotherapeut is wettelijk beschermd, daarnaast zijn wij als fysiotherapeuten zijn wij verplicht om aan bepaalde kwaliteitseisen te voldoen. Dit houdt in dat wij een officiële studie fysiotherapie heeft afgerond met diploma, aan alle basiseisen voldoen, staan ingeschreven in het BIG-register van de overheid en het Kwaliteitsregister Fysiotherapie

 

Fysiotherapeuten die ingeschreven staan in het kwaliteitsregister moeten geregeld bijscholingen volgen. Ze werken dus op basis van de meest recente, wetenschappelijke kennis.  Per 1 januari 2020 is het nieuwe kwaliteitsregister KRF NL actief.